Vásároljon legalább 15.000 Ft értékben és ajándékba egy választható popsitörlőt küldünk!

Kérdése van? Hívjon minket bizalommal! +36209268369

Blog

Az újszülött fürdetése fontos pillére a babaápolásnak!

2023.11.11 11:32
Az újszülött fürdetése fontos pillére a babaápolásnak!
Az újszülött fürdetése fontos pillére a babaápolásnak. Ha minden babafürdetéshez szükséges dolog előre ki van készítve, zökkenőmentes lesz a baba fürdetése.

A baba fürdetése olyan feladat, amitől először általában félnek a kezdő szülők. Bizonytalannak érzik magukat, hogy hogyan is kell tartani a babát fürdés közben, milyen sorrendben kell megmosni a baba testrészeit és egyáltalán mire is van szükség az újszülött fürdetéséhez? Ezzel a cikkünkkel szeretnénk egy kis bátorságot önteni beléd azzal, hogy mindent elmondunk, amit az újszülött fürdetéséről tudni érdemes. Kezdjük az elején és nézzük meg, hogy mik a baba fürdetéséhez szükséges dolgok.

A baba fürdetéséhez szükséges dolgok

A baba fürdetése az első hetekben nem egy hosszadalmas procedúra, maga a fürdetés csak néhány percet vesz igénybe. Bármilyen rövid ideig is tart, a baba egy ismeretlen terepre téved, nem igazán tudja mi történik vele. Ez nyugtalanságot szül nála, amit természetesen sírással fog jelezni. Ebben a helyzetben (is) Te jelented számára a biztonságot. Éppen ezért a fürdetés során próbálj nyugalmat sugározni. Mindenekelőtt ne kapkodj, ne idegeskedj! 

Ahhoz, hogy nyugodtan meg tudd fürdetni a babát, mindent előre ki kell készíteni, hogy a megfelelő időben minden kézre essen. Ezekre a dolgokra lesz szükség a baba fürdetésekor és utána az öltözéskor:

  • babakád vagy babatartó
  • vízhőmérő
  • baba fürdetőszer
  • fürdőkesztyű vagy más néven mosdókesztyű
  • kapucnis fürdőlepedő vagy más néven kifogó
  • popsikenőcs
  • pelenka
  • pizsama

Most, hogy már tudod, hogy milyen dolgokra lesz szükség a baba fürdetéshez jöhet a következő lépés, milyen körülmények kellenek hozzá?

Mindent a baba fürdetéséről

Bár a baba fürdetése nem egy bonyolult dolog, de kezdő szülőként mégis egy ismeretlen pálya. És mint általában minden ismeretlentől, ettől is hajlamosak vagyunk tartani. Pedig ha odafigyelünk a lényeges dolgokra, akkor gyerekjáték az egész. Segítségképpen összeszedtük, hogy mi mindenre kell figyelni. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kérdés felmerült benned a csecsemő fürdetése kapcsán. Néhány példa:

  • milyen legyen a fürdővíz hőmérséklete,
  • mennyi vizet engedj a baba fürdetéséhez,
  • hány fok legyen a fürdőszobában,
  • hogyan kell tartani a babát fürdetés közben,
  • mennyi ideig tartson a baba fürdetése,
  • mit kell megmosni stb.

Miután végigolvasod ezt a cikket, minden a baba fürdetésével kapcsolatos tipikus kérdésekre megkapod a választ.

A fürdővíz hőmérséklete

A babák bőre és különösen az újszülöttek bőre rendkívül érzékeny, ezért sem a túl meleg, sem a túl hideg víz nem jó nekik. Ne a saját igényeid alapján állítsd be a vízhőmérsékletet! Az ideális vízhőmérséklet a baba fürdetéséhez 36-37 Celsius fok. 

Ha biztosra szeretnél menni, a boltokból különféle vízhőmérők közül válogathatsz, amik segítenek, hogy pontosan be tudd állítani a fürdővíz hőmérsékletét. A digitális vízhőmérők valamennyivel drágábbak, mint a hagyományos vízhőmérők, de cserébe gyorsan mérnek és egyes típusok akár még fénnyel is jelzik a nem megfelelő hőmérsékletet.

vízhőmérő

De ha nem szeretnél vízhőmérőt használni, rábízhatod magad a saját könyöködre vagy éppen csuklódra. Mivel ezeken a helyeken vékonyabb a bőr, ezért jól meg tudod állapítani, hogy mennyire meleg a víz. A babafürdetéshez ideális vízhőmérsékletnél a könyöködnél és a csuklódnál is egy se nem meleg, se nem hideg érzésed lesz.

A fürdővíz mennyisége

Felnőttként megszoktuk, hogy sok vizet engedünk a kádba, hogy alaposan el tudjunk merülni benne. A babák fürdetésekor viszont erre nincs szükség, 5-10 cm fürdővíz teljesen elegendő. A baba az első hetekben, hónapokban nem fog sok időt a fürdővízben tölteni, felesleges neki sok vizet engedni. 

Fontos! Fürdetés közben soha ne hagyd egyedül a babát! Ahogy a hozzátáplálásnál is aranyszabály, ugyanúgy a fürdetésnél is a legfontosabb szabály, hogy a babát fürdetés közben soha nem szabad magára hagyni!

A köldökcsonkra is figyelni kell, hogy ne érje víz! Amíg a köldökcsonk le nem esik és be nem gyógyul, addig ugyanis nem érheti tartósan víz. Ezért a vízszint mindig legfeljebb olyan magas legyen, hogy a baba köldökcsonkját ne érje el.

A fürdőszoba hőmérséklete

A túlzott hőmérséklet ingadozás nem tesz jót a babának. Ha a fürdőszobában nagyon meleg van és fürdés után átviszed a babát a lakás egy sokkal hűvösebb szobájába könnyen megfázhat.

Hogy ezt ne kockáztasd a legjobb, ha a fürdőszobában a baba fürdetése alatt 24-26 Celsius fok körüli hőmérsékletet tartasz és körülbelül ugyanennyi legyen annak a szobának a hőmérséklete is, ahol pelenkázod, öltözteted a babát. 

Az újszülött fürdetési ideje

Megint csak ne abból indulj ki, hogy felnőttként milyen sok időt szeretsz eltölteni egy kád meleg vízben. Az újszülött fürdetése csak pár percig kell tartson. Az újszülötteknek még annyira érzékeny a bőrük, hogy egy hosszú fürdés alatt a fürdővíz is ki tudja szárítani. És igazából ha belegondolsz, néhány testrésztől eltekintve, nem is nagyon lesznek koszosak. 

fürdetés újszülött

Néhány héttel, hónappal a születés után, amikor már kúszva-mászva elindulnak felfedezni a világot, már van értelme hosszabb ideig fürdetni őket, de amíg ez az idő nem jön el, minimális az a kosz, amit róluk le kellene mosni.

A fürdetés gyakorisága

A legtöbb család életében a napi rutin része az esti babafürdetés. De vajon tényleg szükséges minden egyes nap megfürdetni a babát? A válasz: nem! Ez így elsőre egy elég sarkos állításnak tűnhet, ezért jöjjön most egy kis magyarázat. 

A napi rendszerességű fürdetésre alapvetően onnantól van szükség, amikor már a nap folyamán sok piszkot összeszed a baba. Az első hetekben, hónapokban még nem olyan aktív a baba, hogy piszkosság miatt kellene fürdetni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem kell a babát tisztán tartani! A kényes területek (nemi szervek, fenék) és környékük tisztaságára mindig oda kell figyelni. Az arc, a nyak és a kezek is olyan testrészek, amiket rendszeresen, napi szinten tisztítani kell. Ezeken felül viszont egy újszülött alapvetően még nem olyan koszos, hogy orvosi értelemben, higiéniai szempontokat figyelembe véve szüksége lenne a napi szintű fürdetésre.

Akkor most fürdesd vagy ne naponta a babát? Nem követsz el hibát, ha minden nap fürdeted a babát, hiszen ez is része a napi rutin kialakításának. Csak jó ha tudod, hogy újszülöttkorban, körülbelül a baba 6 hetes koráig, még nem igényli a napi szintű fürdetést az egész testén. A napi rendszerességű tisztálkodást csak bizonyos területek igénylik, mint például az arc, a nyak, a kezek, a nemi szervek, a fenék. 

A mikor fürdessük a babát kérdésre akkor kell főleg figyelmet fordítani, ha a pici bőre az átlagosnál is érzékenyebb. Ilyenkor tényleg jobb, ha kíméled az újszülött bőrét és nem minden nap fürdeted meg teljesen, hanem csak az előbb említett testrészeket tisztítod meg.

A baba tartása fürdetés közben

Ha egyszerű kádban vagy babakádban fürdeted a babát, akkor az egyik kezeddel tartod őt, míg a másikkal fürdeted. Az újszülött izomzatának még nagyon sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy teljesen tartani tudja magát, ezért a fürdetés közben neked kell őt tartani. De mégis hogy? Először is a babát a hátánál tartva, szépen fokozatosan tedd bele a vízbe. Az egyik kezeddel a hónalja alatt fogd meg a babát úgy, hogy közben a karod és a könyököd tartja a pici fejét és felső testét. Amikor elölről megmosdattad, óvatosan fordítsd meg a babát. Ekkor már a mellkasánál és a hasánál fogod őt tartani a kezedben végig figyelve, hogy a tartsd a fejét.

fürdetés a baba tartása

Az újszülött fürdetésének megkönnyítésére az egyszerű babakádak mellett már léteznek kádban használható babatartók. Ezeknek a lényege, hogy helyetted tartják a babát, így mindkét kezed felszabadul. Ezek a babatartók már közvetlenül a születés után, újszülött kortól is használhatóak, mivel úgy vannak kialakítva, hogy a kagylószerű váz alátámasztja a testüket.

Ugyanezen elv alapján lehet már találkozni olyan kialakítású babakádakkal is, ami nem a hagyományos formavilágot követi, hanem már eleve úgy vannak tervezve, hogy alkalmas legyen a baba tartására.

A hajlatok tisztán tartása

Bár az újszülöttek még korántsem olyan koszosak, mint a már felfedező, az egész lakáson végig kúszó-mászó babák, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene őket időnként fürdetni. Vannak olyan testrészek, amiknek a tisztítására különösen oda kell figyelni. Ezek a baba hajlatai. A hajlatokról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ezek azok a területek, ahol a babák leginkább izzadnak, ahol felgyülemlenek a szöszök, szennyeződések.

A köldökcsonk ápolása

Már a fürdővíz mennyisége kapcsán szóba került a köldökcsonk, de érdemes erről még néhány szót ejteni. A születést követően a köldökzsinórra egy csat kerül. A csat felhelyezése után vágják el a köldökzsinórt. A vágás után megmaradt részt hívjuk köldökcsonknak, ami nagyjából a születést követő 5-10, néha 15 napon belül magától leválik. 

fürdetés köldökcsonk

A köldökfertőzés elkerülése végett a köldökcsonk ápolása egy fontos része az újszülött ápolásának. Az egyik legfontosabb szabály, amit ezzel kapcsolatban be kell tartani, hogy a köldökcsonkot szárazon kell tartani! Ezért fürdetéskor figyelj oda, hogy ne érje tartósan víz a köldökcsonkot! Ha valami miatt fürdés közben mégis víz kerül a köldökcsonkra óvatosan töröld le, hogy újra száraz legyen.

Hajmosás kell vagy nem kell?

Nem muszáj minden egyes fürdetéskor a baba haját is megmosni, főleg akkor nem, ha még nem is igazán nőtt meg a haja. A túl gyakori hajmosás ugyanis kiszáríthatja a baba fejbőrét. A baba hajmosásakor valójában nem is feltétlen a haj mosásáról, sokkal inkább a fejbőr mosásáról van szó. 

A fejbőr hámsejtjei folyamatosan cserélődnek, így az elhalt hámsejteket időnként mindenképpen el kell távolítani, hogy ne alakulhasson ki koszmó. Ehhez nem is muszáj babasampont használni, elég ha langyos vízzel bevizezed a baba fejét és egy fürdőkesztyűvel vagy textilpelenkával óvatosan átdörzsölöd. Ez eltávolítja az elhalt hámsejteket, a piszkot, az izzadságot és felfrissíti a fejbőrt. Kimondott babasamponra akkor lesz igazából szükség, amikor elkezd nőni a baba haja.

fürdetés hajmosás

Ha hajmosásra kerül a sor, célszerű azt a fürdetés végére hagyni. A vizes haj miatt könnyebben megfázhat a baba, így lehetőleg minél kevesebb időt töltsön vizes hajjal a kádban. És bizony nem minden baba rajong a hajmosásért, ezt pedig sírással fejezi ki. Egy sírásba torkolló fürdetést pedig jobb elkerülni.

Az újszülött fürdetése lépésről lépésre

  1. Fürdetés előtt az első feladat, hogy a fürdőszoba levegőjét a szükséges 24-26 Celsius fokra melegítsd fel.
  2. Készítsd ki a fürdés után szükséges dolgokat azokra a helyekre, ahol ezekre szükség lesz. A kifogó legyen ott a kád mellett, a pelenka, popsikenőcs és estére a tiszta ruha ott, ahol öltöztetni fogod a babát.
  3. Engedd meg a fürdővizet. Nem kell túl sok, kb. 5-10 cm víz elegendő. Arra figyelj, hogy a köldökcsonkot ne érje el a vízszint. A baba fürdővizének ideális hőmérséklete 36-37 Celsius fok.
  4. Ha minden elő van készítve következhet a vetkőztetés. Mikor már pucér a baba, a hajlatait (hónalj, könyök, térd) és a nemi szervet kell óvatosan olajos vattakoronggal áttörölni.
  5. A babát először a hátánál tartva tedd bele a fürdővízbe. Fürdetéskor tartsd biztonságosan a babát, nehogy kicsússzon a kezed közül. Az egyik kezeddel fogd meg a hónaljánál úgy, hogy a könyököd és a karod tartja a fejét és a felső testét. A másik kezeddel pedig tudod mosdatni a babát. Amikor a baba hátát és a fenekét mosod, akkor pedig óvatosan fordítsd meg és mellkasánál, hasánál fogva tartsd őt.
  6. Nem baj ha víz éri az arcát, az arc tisztítása is fontos. Tisztítsd meg a nyakát, a hajlatokat és a fürdetés végén a baba fenekét és a nemi szervét is. A babafürdetéshez használhatsz különféle babafürdetőket, de újszülöttkorban az orvosok általában a gyógyszertárban kapható babafürdető használatát javasolják.
  7. Fürdetés közben nyugodtan beszélhetsz hozzá, elmesélheted neki mi történik, énekelhetsz is neki.
  8. Fürdetés végén vedd ki a babát egy kifogóra, jól bugyoláld be és óvatosan itasd le róla a vizet. A kapucnis fürdőlepedők nagyon praktikusak, mert végig a baba fején maradnak, így ha vizes is lett a haja védi őt a megfázástől. Mivel az újszülöttek bőre még érzékeny, ezért csak nagyon óvatosan töröld őt szárazra, semmiképpen se dörzsöld. Győződj meg róla, hogy mindenhol száraz lett.
  9. Ha száraz a baba, jöhet a pelenkázás. Kend be a baba popsiját popsikenőccsel és adj rá tiszta pelenkát. Figyelj oda, hogy ne legyen túl szoros a pelenka.
  10. Pelenkázás után jöhet az öltöztetés. Estére érdemes valami kényelmes ruhát ráadni, ami meleget is ad, de mégsem izzad bele és könnyedén tud benne mozogni.

Az újszülött fürdetése a családi kötelék egyik alapja

Vitathatatlan, hogy az újszülött fürdetésétől a legtöbb kezdő szülő tart, de néhány alkalom után már egy örömteli része lesz a mindennapoknak. Sok esetben az apukák vállalják magukra ezt a nemes feladatot. Nagyobb a kézfejük, ezért stabilabban tudják tartani a babát és kis időre tudják tehermentesíteni az anyukát. Azért is jó, ha az apa is részt vesz a fürdetésben, mert a baba fürdetése is segít, hogy a baba és a szülő közötti kötelék egyre erősebb és erősebb legyen.

fürdetés élmény

Élmény és öröm a fürdetés

Ahogy nő a baba, és megszereti a pancsolást, az esti fürdetés az önfeledt játék színtere lehet. Egy idő után már szűk lesz a hely a babakádban, és eljön az ideje, hogy átszoktasd a felnőtt kádba. Ezt érdemes óvatosan kezdeni, és időt hagyni a babának, hogy megszokja az új, tágasabb közeget. Ha már tud ülni, akkor érdemes beszerezni egy fürdetőkarikát, ami megfelelően tartja, így biztonságos lesz a fürdés. Különböző fürdőjátékokkal nemcsak színesítheted az élményt, de a vizes közeg remek alkalom a fejlődésre. Válassz vízhatlan könyvet, különböző figurákat a kicsinek, olyat, amit úsztatni tud, vagy amivel öröm lesz a locsolás. A fürdés lehet az alkotás színtere is, szappankrétával teret kaphat a gyermek kreativitása. A fürdetés, azon túl, hogy a tisztálkodásról szól, egy olyan élménydús programja lehet a napnak, ami az egész családot örömmel tölti el.